Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2018

Λίγα για συσκευασία, γεωργική μηχανολογία και φθηνότερη ανάπτυξη φυτών

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Στην Ελλάδα όμως βασικά πράγματα δεν γίνονται αντιληπτά. Διαπίστωσα ότι ανάμεσα σε πολλά άλλα, οι αγρότες δεν ξέρουν μυστικά συσκευασίας αλλά και υλικά που θα βοηθούσαν το φυτό να αναπτυχθεί. Ειδικά στην Κρήτη και τη Κόρινθο, οι βιομηχανίες που πωλούν υλικά θερμοκηπίου είναι πάρα πολύ πίσω, άσχετα το τι πιστεύουν.

Στη χώρα παντού υπάρχουν καρτέλ, που δυστυχώς ελέγχουν την ανάπτυξη, αρκεί το κόστος παραγωγής τους να είναι μικρότερο και τα κέρδη τους περισσότερα. Ανταγωνισμός τιμών δεν υπάρχει ενώ το κράτος είναι απόν.

Θα σας αναφέρω δύο παραδείγματα, χωρίς το (επιπλέον) δηλαδή το design ανά περίπτωση και την καινοτομία...

1. Το καφάσι με τις τομάτες

Ένα από τα μυστικά της συσκευασίας είναι το sorting δηλαδή η κατανομή με βάση το μέγεθος, το χρώμα κλπ. Υπάρχουν και μηχανές γιαυτό. Κάποιοι τις αγοράζουν (εγώ όμως ξέρω να τις φτιάχνω). Με βάση το sorting γίνεται γρήγορα και σωστά μια συσκευασία. Παρατηρείστε ότι μια τομάτα τύπου Α διαμέτρου α ζυγίζει όσο 4 τομάτες τύπου Β διαμέτρου α/2. Στη συσκευασία υπάρχουν δύο είδη.

2. Υλικό που συγκρατεί νερό μέσα στο χώμα

Είναι γνωστό ότι ένα φυτό για να αναπτυχθεί χρειάζεται να ποτίζεται και αυτό έχει κόστος. Η παρουσία του υλικού Υ που έχει την ικανότητα να συγκρατεί το νερό, το περιορίζει.

Πρόκειται για κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

3. Ακόμη και στις πατάτες τις τηγανητές; των McDonalds υπάρχουν κόλπα στη συσκευασία.

Ευχαριστώ τον κ.Κ.Θ. που καθαρόγραψε το άρθρο και έφτειαξε τα σχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.