Ads Top

Τρείς εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά φυσικού αερίου πρός την ΕΕ

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΤΡΕΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...

Στην αρχή γνωρίζατε μόνο για τον αγωγό EAST ΜED (Fashion Show της Στοάς Μακαντάση με πολύ ζεόλιθο και παρλαπίπα) από το Ισραήλ πρός την Κρήτη μέσω της μη οριοθετημένης Κυπριακής και Ελληνικής ΑΟΖ. Ο εν λόγω αγωγός-φάντασμα ακόμη συζητιέται, ακόμη μελετάται (λές και μόνο μια εταιρεία ξέρει διεθνώς απο αυτά, άλλο κόλπο εδώ) χωρίς να προχωράει τίποτα. Απο τότε προστέθηκαν τρείς επιπλέον επιλογές

1. Ο Τουρκοισραηλινός αγωγός μέσω της Κυπριακής ΑΟΖ
2. Ο Σαουδαραβικός αγωγός απο Αίγυπτο και πιθανόν Λιβύη πρός Κρήτη και ΕΕ 
3. Μεταφορά του φυσικού αερίου του Κατάρ πρός την ΕΕ μέσω Ιράν και Τουρκίας μέσω υπάρχοντος αγωγού (αντίδραση απο ΗΠΑ, το Κατάρ έγινε τρομοκράτης)


Στη φωτογραφία φαίνονται α) οι θέσεις των κοιτασμάτων στη περιοχή της Κύπρου, που τις έκανα γνωστές απο το 2009 και μετά και β) οι θέσεις των επιμέρους ΑΟΖ για τη Κυπριακή δημοκρατία και τα κατεχόμενα με βάση τον διεθνή νόμο σε περίπτωση διχοτόμησης.

Παρατηρείστε την ύπαρξη κοιτασμάτων στις περιοχές 1, 2, 3, 4, 5. Υπάρχει μια νέα Σαουδική Αραβία κρυμμένη στη Μεσόγειο. Μιλάμε για τρις ευρώ πλούτου, κάτι γνωστό πρίν απο την έναρξη του B' Παγκοσμίου πολέμου.

Η Τουρκία προς το παρόν δείχνει ενδιαφέρον εξόρυξης στη περιοχή 1. Αυτή η επιλογή διευκολύνει και τη κατασκευή ενός αγωγού που να πηγαίνει απο το Ισραήλ προς τη Τουρκία μεταφέροντας φυσικό αέριο απο αυτό το κοίτασμα. Κάτι που έχει ενδιαφέρον είναι να σκεφτεί κανείς τρόπο με τον οποίο θα περάσει ο αγωγός αυτός χωρίς να έχει ανάγκη αδειοδότησης απο τα κράτη μέσα από τις ΑΟΖ των οποίων περνά. Νομίζω ότι η απάντηση υπάρχει (είναι ο μπλέ αγωγός¨Α στο δεξιό χάρτη). 

ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Ο Νόμος της Θάλασσας δεν καλύπτει τη περίπτωση αγωγού που περνάει ακριβώς πάνω στα σύνορα των ΑΟΖ. Αυτό πρέπει να το θυμάται και η Τουρκία αν ποτέ κατασκευασθεί ο αγωγός EAST MED (κόκκινος αγωγός Β στο δεξιό χάρτη). Η Τουρκία πρέπει να θυμάται επίσης την εναλλακτική λύση κατασκευής αγωγού απο Σαουδική Αραβία πρός Αίγυπτο και απο εκεί πρός Κρήτη. Τότε δεν θα χρειασθεί ούτε ο αγωγός Α ούτε ο αγωγός Β. Η Ρωσία ήδη γνωρίζει για αυτό και δεν έχει καμμία σχέση με τη παλαιά Σοβιετική Ένωση.

Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΤΗΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Υπήρχε προσχεδιασμός σε ότι συνέβη στην Ελβετία. Η Κύπρος οδηγείται σε διχοτόμηση για να φάνε με άγνωστα συμβόλαια κάποιοι τα κοιτάσματα. Αυτά που γράφω είναι πράγματι μια άλλη αλήθεια απο αυτή που προσφέρουν τα ΜΜΕ του καρτέλ των εφοπλιστών.

Ο διαχωρισμός στα κοιτάσματα μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου έχει συμφωνηθεί. Αυτό μπορείτε να το παρατηρήσετε απο τον τρόπο που "προκηρύσσονται" διαχρονικά τα κοιτάσματα απο κάθε μεριά. Ένα σημαντικό στρατιωτικό επεισόδιο καθίσταται όμως αναγκαίο, για να συμφωνηθούν όσα ο Νόμος της Θάλασσας δεν επιτρέπει με τα παρόντα σύνορα.

Από όσα γίνονται στη Μεσόγειο, η Ελλάδα δεν θα κερδίσει τίποτα. Φτωχοποιήθεκε για για διαλυθεί και να ληστευθεί, όπως έγινε με τη Συρία. Τα όρνια πετούν πάνω απο την Ελλάδα και τη Κύπρο. O ψυχολογικός πόλεμος-προετοιμασία είχε ξεκινήσει πριν το 2013, απο την εποχή που κάτι κομπογιαννίτες "ειδικοί" στα πετρέλαια βγήκαν στα ΜΜΕ με τις πλάτες της Στοάς Μακαντάση και μίλαγαν για συμβόλαια της τάξης του 20%. Μετά ο Κ. Καραμανλής χρεοκόπησε την χώρα μας και ήλθαν τα χειρότερα. Μια νέα Βενεζουέλα έχει ήδη στηθεί στην ανατολική Μεσόγειο παράλληλα με τα ναρκωτικά και τα λαθραία που μέσω Αιγαίου συνεχίζουν να οδεύουν πρός ΕΕ.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΑΡΓΥΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΖΕΣ

Οι συζητήσεις για το Κυπριακό γίνοταν μόνο για τα μάτια του κόσμου. Για να προχωρήσουν στα μουλωχτά οι γεωτρήσεις και να φάνε σιωπηρά τα κοιτάσματα οι πολυεθνικές. Αν είχατε μόνο IQ ρεβυθιού και όχι κάτι παραπάνω θα είχατε καταλάβει ότι τα έσοδα για τον TAP που θα περάσει δωρεάν από την Ελλάδα πήγαν σε συγκεκριμένες τσέπες πολιτικών και εταιρειών. Στοίχισε φτηνότερα για όλους αλλά ακριβά για εσάς. Κανένας δεν είναι αθώος. Είναι συμμορίες.

ΚΑΥΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Αν ο κ.Ερντογάν είναι ισλαμιστής όπως λένε τα δυτικά ΜΜΕ, τότε γιατί οι ΗΠΑ δίνουν F-35 στη Τουρκία και οι Ρώσοι τους S-400; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί o σκοπός είναι άλλος.

Σχετικά άρθρα 
  1. Ο Χάρτης των Κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (2009)
  2. Χάρτης κοιτασμάτων φυσικού αερίου Ανατ. Μεσογείου απο μετρήσεις MAD (2013)
  3. Χάρτης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Τουρκίας και των κατεχομένων της Κύπρου (2013)
  4. Ο τεμαχισμός της Ελληνικής ΑΟΖ μετά απο αυτονομήσεις περιοχών της Ελλάδας (2013)
  5. Αυξάνεται η σεισμικότητα περιοχών μετά απο έρευνες για υδρογονάνθρακες; (2013)
  6. Δεν έχει η Ελλάδα μόνο υδρογονάνθρακες, όλος ο πλανήτης έχει! (2014)
  7. Κοιτάσματα υδρογοναθράκων Θεσσαλονίκης. Ένα ακόμη έγκλημα. (2015)
  8. Οι συνταξιούχοι "ειδικοί" της Στοάς Μακαντάση στην ΑΟΖ, στα κοιτάσματα και στο... νερό! (2017)
Εικόνες θέματος από Jason Morrow. Από το Blogger.